pirmdiena, 2015. gada 12. oktobris

Ķirbju krēmzupa aukstai dienai

Rudens ir tas laiks, kad mans organisms ļoti, ļoti pieprasa zupas. Sildošas un garšīgas.
Zupas vārīt neprotu, izņēmumi ir garneļu-siera zupa.

Oktobra pirmās svētdienas rīts bija apmācies, ārā bija vēss un visi vēl gulēja. Manuprāt, tas ir vislabākais laiks, kad darboties virtuvē - uztaisīt rīta kafiju, apkopot domas un netraucēti gatavot.

Ķirbju zupām ir dažādas variācijas, kā pamatu ņēmu recepti no šī bloga, nedaudz to izmainot.





Ķirbis (mans ķirbis bija vidēji liels, izmantoju pusi)
Kartupeļi (es liku trīs)
Burkāni (divi)
Muskatrieksts (veselu muskatriekstu mazliet sarīvēju)
Kausētais siers ("Dzintars" 200g)
Garšvielas (sāls, pipari)
Buljons (esmu ļoti slikta meitene, izmantoju dārzeņu buljonu kubiciņos)
Ķirbju sēkas, grauzdiņi (dekorēšanai)


Vispirms sagriež ķirbji, noņem mizu un izņem visu lieko ārā, nomizo kartupeļus un burkānus. Ķirbi un kartupeļus sagriež kubiciņos, burkānu - ripiņās. Principā dārzeņus var griezt, kā vēlas, galvenais nosacījums, lai gabali nav lieli un lai ātri izvāras.

Katlā liek dārzeņus (ūdeni pievieno, lai dārzeņi būtu noklāti), pievienojot buljona kubiņu. Sarīvē muskatriekstu (ja neesat pazīstamas ar muskatriekstu, iesākumā iesaku rīvēt aptuveni ceturtdaļu tējkarotes).

Kad dārzeņi uzvārījušies, pārbauda ūdens daudzumu. Es nedaudz nolēju nost, man krēmzupas patīk biezākas.

Visu dārzeņus sablenderē zupā. Pievieno muskatriekstu, garšvielas un kausēto sieru. Visu kārtīgi izmaisa un mazliet pasilda.

Pasniedz ar ķirbju sēkliņām vai grauzdiņiem.


Pirmajā reizē zupa iznāca garšīga. Tālāk piefiksēšu dažas nianses, ko ņemšu vērā, kad nākmreiz gatavošu ķirbju zupu.

* zupai vislabāk der muskata vai sviesta ķirbis, tad garša būs izteiktāka
* kartupeļi un burkāni nedaudz nomāc ķirbja garšu, nākamreiz noteikti likšu mazāk šos dārzeņus vai nelikšu nemaz
* ja vēlas kārtīgi sildošu rudens zupu, muskatriekstu var pievienot vairāk. Ja garšo un patīk, droši var likt klāt arī ingveru, kariju vai čili piparu
* buljona kubiņu vai aizstāt ar buljoneti (bet vislabākais, protams, būtu pašu vārīts buljons)
* zupas biezums atkarīgs no ūdens daudzuma - nākamreiz liešu vēl mazāk ūdeni
* grauzdiņus vislabāk gatavot mājās, tā būs daudz garšīgāk

Lai labi garšo!


2 komentāri:

  1. Foršis, iedvesmojošs raksts. Man tieši slimai mājās sēžot sakārojās ķirbju biezzupu :D Kārdinātāja.

    AtbildētDzēst